SenyumaNSedekaH – Hulurkan Ilmu Dengan Senyuman

November 27, 2007

Senarai Perkhidmatan Simpanan Fail Atas Talian

Sebelum ini, soal perkongsian fail di internet telah dihuraikan serba sedikit. Kali ini, senarai laman web yg menyediakan perkhidmatan hosting dan penyimpanan fail atas talian akan dimuatkan di sini.

Sumber-sumber dirujuk dari laman ini.

Perkhidmatan Saiz Fail Had Muatturun Fail Jangka Hayat Fail

1

SendOver 2GB Tiada Had 7 Hari

2

MegaShares 1.5GB Tiada Had 25 Hari

3

SendSpace 1.2GB 100GB Had Muat Turun 14 Hari
 LebarJalur (Bandwidth) Fail

4

YouSendIt 1GB 25 Kali Muat turun 7 Hari

5

TransferBigFiles 1GB 20 Kali Muat turun 5 Hari

6

mooload 500MB Tiada Had 30 Hari

7

Uploading 500MB Tiada Had 30 Hari

8

zUpload 500MB Tiada Had 30 Hari

9

FileFactory 500MB Tiada Had 15 Hari

10

Spread-It 500MB Tiada Had 14 Hari

11

ShareBigFile 300MB Tiada Had 21 Hari

12

UpDownloadServer 250MB Tiada Had 9999 Hari

13

FileCache 250MB Tiada Had 31 Hari

14

MegaUpload 250MB Tiada Had 30 Hari

15

XtraFile 250MB Tiada Had 15 Hari

16

bonpoo 250MB Tiada Had 10 Hari

17

BIGfileupload 100MB Tiada Had 9999 Hari

18

Upload.Sc 100MB Tiada Had 9999 Hari

19

myShareBox 100MB Tiada Had 30 Hari

20

RapidShare 100MB Tiada Had 30 Hari

21

Store and Serve 100MB Tiada Had 30 Hari

22

TheUpload 100MB Tiada Had 30 Hari

23

zSHARE 100MB Tiada Had 10 Hari

24

Content-Type 100MB Tiada Had 7 Hari

25

Easy-Sharing 75MB Tiada Had 30 Hari

26

Turbo Upload 70MB Tiada Had 9999 Hari

27

FileHD 60MB Tiada Had 30 Hari

28

SaveFile 60MB Tiada Had 14 Hari

29

RapidSharing 50MB Tiada Had 60 Hari

30

FriendlyShare 50MB Tiada Had 30 Hari

31

UploadFront 50MB Tiada Had 30 Hari

32

UploadHut 50MB Tiada Had 30 Hari

33

UploadSend 50MB Tiada Had 30 Hari

34

Momoshare 50MB Tiada Had 15 Hari

35

SupaShare 50MB Tiada Had 14 Hari

Kebanyakannya hanya mampu memuatnaik 250MB dan ke bawah setiap sekali muat naik menggunakan pakej percuma. Jika ingin lebih, anda perlu membayarnya, tetapi MediaMax, yg tiada dalam senarai merupakan antara pilihan penyimpan atas talian yg baik kerana membenarkan penyimpanan sebanyak 2GB dengan berdaftar secara percuma.

* LebarJalur – jumlah data yang boleh dihantar melalui satu saluran komunikasi dalam masa yg diberi. Lebih besar lebarjalur, lebih cepat hubungan dan data dihantar.

11 Komen »

  1. perhhhh…rajin siot ko kumpul dan kaji smua tuh…
    msti penat nih…

    Komen oleh syahid_zul — November 28, 2007 @ 4:56 pm |Balas

  2. haha.xkaji pn.cilok dr website omputih..nanti ak nk bg kreditla.hahaha.lgpn aku “terserempak” ngn benda2 ni bile aku nk backup data aku bile nk install ubuntu la.haha.disebabkan aku nyer dvd kosong telah kehabisan aku try la nk backup gune internet. tp drp senarai kt atas, ade bbrape je leh pakai.kengkadang tu ade yg site asek timeout jek.ngabihkn boreh.

    Komen oleh idrisyussof — November 29, 2007 @ 2:11 am |Balas

  3. lagi satu, aku dah buat dalam bntk jadual kt word, tp bile paste kt dlm wordpress n publish, jd cam atas. xke tekanan,hahahaha.xtau cmne nk wat jadual untk blogging2 ni.

    Komen oleh idrisyussof — November 29, 2007 @ 2:30 am |Balas

  4. ooo..mane bleh ubah guna word..
    kne ubah guna html editor la kot…
    pastu copypaste smua html code 2(except header n footer) then baru paste kat WP post editor…aku xnah try agi..maybe bleh kot…ngehehhe..

    ok2..nanti aku try..pakai notepad html editor..

    Komen oleh syahid_zul — November 29, 2007 @ 7:18 am |Balas

  5. maksudnya, kalau saya simpan file pd mana2 salah satu yg tersenarai kt atas, ada tempoh la? cmtu?

    (sori tetibe tnya pd 1st comment.hehe)

    yup, kalu dah tamat tempoh tanpa aktivti)muat naik atau muatturun= ++kesannye, automatik delete..

    Komen oleh ixora — November 29, 2007 @ 8:07 am |Balas

  6. wow.byk nye?huhu…link exchange?=)

    orait..no prob

    Komen oleh soul_krasty — November 29, 2007 @ 12:06 pm |Balas

  7. Paling biasa aku gunakan ialah rapidshare lah untuk download movie.
    kalau megaupload tu leceh, nak kena install toolbar lah bila nak download. tapi aku tak pernah lagi try simpan file besar2.
    Apa pn thanx sebab datang melawat blog aku yag bay berusia seminggu tu.

    betul2..aku tau rapidshare biase utk dwnld movie..tp kne pecah kpd byk part..2 yg susah kalo xde premium akaun yg mahal tu…hehe.

    Komen oleh Aizat — November 30, 2007 @ 7:27 am |Balas

  8. Hehehe.. Internet aku tak lah laju mana, so tak berbaloi pon kalau bayar untuk premium akaun.. Lain lah kalau kat jepun ker yang connection 10GB/s memang dah biasa dah.. hehehe

    Anyway anda kena tag

    http://taszara.com/letting-spam-in-for-a-day/48/

    maafla..aku xdpt reply msg2.minggu lepas..aktiviti aku penuh..xde internet lak 2.

    Komen oleh Aizat — Disember 4, 2007 @ 5:03 am |Balas

  9. wow… 2gb per upload… ini sudah bagus… very good post sebenarnya… am suka..

    terima kasih atas sokongan am..teruskan melawat blog ini..cume maaf atas keterlewatan pengemaskinian blog akibat masalah2 yg xdpt dielakkan.🙂

    Komen oleh am — Disember 4, 2007 @ 7:06 am |Balas

  10. kalo nk upload mp3 ke.. mana yg lebih bagus ye? setakat ni saya upload kt savefile dan fileden je..

    Komen oleh ixora — April 26, 2008 @ 8:46 am |Balas

  11. emm..saya xpasti.maybe kot kt savefile..rasenye kt memane pn ok..sbb mp3 failnye kecik je

    Komen oleh Idris Yussof — April 30, 2008 @ 3:22 pm |Balas


Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

%d bloggers like this: