SenyumaNSedekaH – Hulurkan Ilmu Dengan Senyuman

Disember 13, 2007

Benarkah TMNet = TMNut kerana ianya paling lambat?


Streamyx Sucks

TMNet sekarang telah memiliki pengkritik dan pembenci yg ramai, berdasarkan kepada apa yg terdapat pd beberapa sepanduk di atas dan sepanduk lain yg boleh didapati di sini.Terdapat juga pelbagai blog, forum dan cara lainyg ditunjukkan oleh pengguna jalur lebar ini sehingga wujud projek untuk menggesa TMNet meningkatkan taraf perkhidmatan kpd pelanggan-pelanggannya. Ini kerana TMNet merupakan pembekal perkhidmatan internet (ISP) terbesar di Malaysia.

Suara-suara ketidakpuashatian yg kedengaran juga menyebabkan wujudnya komuniti yg diajak sesama komuniti maya untuk sama-sama menyatakan sokongan dengan meletakkan imej ini di blog atau website masing-masing.

Kebanyakan pengguna jalur lebar di Malaysia adalah pengguna tegar internet sama ada untuk berblog, bersosial, bersembang,memuatturun, mencari bahan dan ilmu serta macam-macam lagi. Dan kebanyakannya tidak berpuashati dengan kelajuan internet kerana mereka rasa nilai kelajuan yg diuar-uarkan tidak sama dgn perkhidmatan yg merek telah bayar.

Jadi mungkin ada penyelesaiannya kerana ada ISP lain juga terdapat di Malaysia sebagai alternatif.

44 Komen »

  1. Alamak.. nie yang terpaksa menstopkan idea nak pakai streamyx nie..
    Alternatif lain tu ok ker???
    Tak konfiden je

    Komen oleh zool — Disember 14, 2007 @ 1:41 am |Balas

  2. tulah..aku pn gune streamyx.kengkadang ok,kngkdg x. tp yg lain xpnah cube.dan streamyx telah memonopoli industri jalur-lebar kita.katanya, yg byk makan bandwidth sbb pengguna streamyx guna bittorretn memanjang.. benarke??
    em, tryla pakai alternatif lain, then bg reviewkt page ko, then ramai-ramai kita jatuhkan kediktatoran streamyx.huahahaha

    Komen oleh Idris Yussof — Disember 14, 2007 @ 3:54 am |Balas

  3. Kadang kadang okay, kadang kadang slow macam kura kura. Alternatif? Mana ada alternatif, TM Net dah monopoli tu lah… Saja yang boleh buat ialah beli VPN, tapi kena bayar lebih tu…

    Komen oleh soufulow — Disember 14, 2007 @ 4:12 am |Balas

  4. haha.kerap gak aku dgr pasal vpn, tp xbrape paham??anyone know??

    Komen oleh Idris Yussof — Disember 14, 2007 @ 4:51 am |Balas

  5. wakaka!
    mmg tepat terma TMNuT itu.. ekeke..
    aku kadang2 jadi geram atas ke’siput’an kroni2 mereka. Sempat tidor 1 hari utk mendownload hanya 1 mp3!.

    Komen oleh muzem — Disember 14, 2007 @ 6:49 am |Balas

  6. Hehe…kalo pakai Maxis Broadband, best gak.Laju skit download, tapi browse web lebih kurang cam tmnut.hehe

    p.s: berkenaan pertanyaan sedara, kalau nak pindah dari free host ke hosting sendiri, hang kena upload sumer fail WordPress (http://wordpress.org/download) ke dalam hosting, lepas tue pilih tab Import Post untuk import artikel dari blog lama.😀

    Komen oleh aman — Disember 14, 2007 @ 7:55 am |Balas

  7. Kpd Muzem
    em, yeke??aku download laju jek..ko pakai dial-up ke??aku pki streamyx 1MB/s unlimited.lajula jugak bg aku..tp x selaju di jepun,uk dan lain2..

    Kpd Aman
    yeke?Maxis broadband laju?nak gak subscribe,pakai kt hostel ke atau di mana2 sahaja berada tika wireless access tiada..hehe.
    tentang pemindahan hosting tu, terima kasih la..jasa hang amat dihargai..

    Komen oleh Idris Yussof — Disember 14, 2007 @ 8:43 am |Balas

  8. betul cakap soufulow, nak laju kene pakai VPN tapi kene bayar lebih la pulak..

    VPN ni macam proxy jugak.. sesuai untuk sesiapa yang extreme P2P (Menorrent).. aku penah try pakai.. oke..aku pakai streamyx 1mb.. masuk VPN ..download boleh pegi 100kbps.. paling rendah pun 70kbps.. laju jugak la..

    Sapa nak try VPN boleh la gi kat sini
    http://bolehvpn.net/

    Komen oleh mohdjai — Disember 14, 2007 @ 11:44 am |Balas

  9. oh..begitu.thanx mohdjai..kalo ade kesempatan aku nk try la vpn ni.dulu aku kuat gak menoren.skang dah malas..cari direct download jek..

    Komen oleh Idris Yussof — Disember 16, 2007 @ 4:30 pm |Balas

  10. tu la akibatnya suka monopoli…dia tahu dia xde pesaing pastu servis macam sampah…(kutuk lagi kutuk lagi) ngehehe…
    VPN? uih…bleh try nih (aku kaki menorrent) haha..!

    Komen oleh melayubuntu — Disember 17, 2007 @ 1:37 am |Balas

  11. guna rapidshare memang laju..tapi kalau dah download skali tu.. kene tunggu 3 jam kot..kan? waaa..

    ada cara ka tak mau tunggu? selain daripada kuar duit!😀

    aku banyak jumpa cara..tapi suma takleh pakai.

    Kalau ada kongsi-kongsi la.😀

    Thanks!

    Komen oleh mohdjai — Disember 28, 2007 @ 6:23 am |Balas

  12. yup..btol mohdjai..kalo dah donlod skali kene tunggu berjam2..tu aku kurg minat rapidshare..mane tau kot2 ade yg unlimited cam yg aku dah tulis kt entri ni dan juge opensource storage..mane le tau..jd dpt free, server besar, mudah, cepat..dan masalah ISP pn kite harus sama2 selesaikan.hehehemari pilih ISP Barisan Alternatif pd tahun 2008

    Komen oleh Idris Yussof — Disember 30, 2007 @ 10:23 am |Balas

  13. aku salah seorg agen telemarketing telekom yg menjual product streamyx..

    aku nk tanya korg punya pc ram bape?
    mmg streamyx laju tp kkdng ade gak msa yg streamyx x leh jln.
    tp klu hrap streamyx 1 mbp tp korg punya ram ckit x guna gak pki streamyx..

    so fikir2 kn la ek

    Komen oleh ieyda — Januari 18, 2008 @ 12:38 pm |Balas

    • ram 8GB DDR3
      processor intel Core i7 Extreme edition
      HDD 1 TB x 2 SATA
      and yet the connection still slow..

      Komen oleh jack — April 26, 2011 @ 4:25 am |Balas

  14. maafla ye ieyda, saya cume mengulas apa yg saya terbaca, rasanye ram bebudak aka mereka yg komplen mestila tinggi. kebanyaka yg kuat komplen adalah pengguna internet dan komputer tegar, mereka sanggup membelanjakan wang hanya utk dapat internet connection y laju, jd mereka juga pasti tahu mengenai komputer. sudah tentu mereka mengenal ram dan kemampuan ram. mngkn juga mereka guna ram 1GB. saya rase bg saya, sy sudah cukup berpuas hati dgn streamyx, tetapi ada rakan2 yg study luar negara, terutama d negara maju, mereka mempunyai connection yg super duper laju. jd ini mungkin penyebab ketidakpuasan hati terhadap kelajuan streamyx dgn tawaran yg diberikan olehnya ketika buat promosi. no hard feeling yer..

    Komen oleh Idris Yussof — Januari 23, 2008 @ 3:13 am |Balas

  15. Seperkara, kenapa Jaring tak luas kawasan liputannya? Tengok pakej cam lagi berbaloi dari Streamyx. Lagi pulak mereka otai dalam bidang ISP ni.

    Komen oleh MakLaN — Januari 23, 2008 @ 12:44 pm |Balas

  16. pd aku perkhidmatan streamyx ni lbh kepada nasib. kalau port korang kurang manusia yg pakai, speednye mencanak2. kalau dah ramai yang beratur nunggu port untuk masuk streamyx, maka penduduk kawasan tu mmg tak bernasib baik. kalau nak speed laju, daftar 2 line 1mbps & join dlm 1 server. so connetion korang akan memantul pergi 2mbps. line pertama pakai 1mbps (rm88) & line kedua daftar yg rm20. pastu p lah cari mana2 pasword yg 1mbps (connection yg 256mbps tu akan di declaire sebagai 1mbps). so korang dah dapat berjimat sambil connection maintain (paling kurung pun drop jadi 1.2-1.3mbps)

    Komen oleh man — Februari 20, 2008 @ 7:39 pm |Balas

  17. oh..begitu..tp macamana ye nk wat settingnya?ade tutorial tak..byk sgt istilah yg hamba kurang faham

    Komen oleh Idris Yussof — Februari 21, 2008 @ 6:57 am |Balas

  18. senang je kalau kelajuan anda tak sama dengan anda sewa, telefon saja 100

    maki-maki sikit!

    Pastu nanti try tengok meter balik.

    serius!

    aku pernah buat!

    Komen oleh mohdjai — Februari 22, 2008 @ 2:34 am |Balas

  19. hahahah..bagus..idea yg enak didengar

    Komen oleh Idris Yussof — Februari 25, 2008 @ 8:39 am |Balas

  20. Assalamualaikum.. bernas idea2 yang korang keluarkan…
    aku cuma nak berkongsi pengalaman je kat sini..
    aku setuju dengan cakap man n idris yusof.. kebanyakan pengguna internet yang mengeluh adalah pengguna tegar internet… so dorang memang tau kemampuan pc memasing..
    thats why dorang bengang bila pc bagus, tapi internet slow.
    so memandangkan kat M’sia ni hanya TM yang memonopoli bidang ni, mintak2 lah ambil berat sikit teguran orang ramai.
    setakat ni aku pakai Streamyx 1Mbps, okay je. cuma kalo yang guna P2P macam torrent tu, kadang slow kadang ok pasal dorang@TM tak totally open untuk P2P.

    aku akui kat lua negara internet memang laju .
    aku duk kat Kansas sebulan lebih, pakai wireless kat laptop aku, memang laju. bedesup peginye….hatta download film kat bittorrent. tapi tak leh la nak compare dengan first world contry. dorang banyak company yang buat bisnes ni, so each company akan buat yang terbaik untuk memenangi hati pelanggan..

    Komen oleh bebedong — Mac 21, 2008 @ 1:34 am |Balas

  21. Terima kasih bebedong atas ulasan yg seimbang dan dengan alasan yg munasabah..tp xpela kalo dah pendapat masing2 berbeza kan..

    Komen oleh Idris Yussof — Mac 21, 2008 @ 11:19 am |Balas

  22. hahahahahaha…kelakar lar korang ni, korang tau x yang alternatif lain tu semua guna facilities TM? maknenye, streamyx direct product TM sedangkan yang lain guna facilities TM n guna nama/jenama lain…hehe

    Komen oleh Jai — April 10, 2008 @ 9:44 am |Balas

  23. o yeke…jadi last2 TM gak bolot sumer?xpe, keuntungan dia xdirect ke TM, jd TM akan dapat untung yg berkurangan.

    Komen oleh Idris Yussof — April 13, 2008 @ 5:11 am |Balas

  24. untuk pengetahuan korang, ada sekolah dan jabatan kerajaan yg akan di naik tarafkan kepada 4mbps.. kawasan kl yg akan dapat direct 4mbps.. kawasan lain akan dijointkan 2 connectionnye.. so, sape yg nak tau pasal join connection tu, korang bebaiklah ngan pakar2 it jabatan kerajaan @ sekolah.. sebabnye manual nya ada pada diaorg nie.. selamat mencari.. thehehehehehe..

    Komen oleh man — April 21, 2008 @ 3:54 pm |Balas

  25. streamyx aku laju “giler”:[

    nak download software,music.video,games dan berbagai lagi kunjungilah laman web ini…

    http://www.warezforum.info

    pegi register (FREE) pastu downloadlah bendalah aper yg kau nak..

    pasal rapidshare,kalau dah sampai limit download korang,korang disconnect internet connection korang pastu clean korang punya cookies ,pastu reconnect balik,gerenti dapat punya🙂

    kalau download kat rapidshare,aku rekemen server level 3,mmg laju siot!!!pastu pakai flashget :]

    nak dpt premium account utk rapidshare dgn free dan cepat,upload satu file bersaiz 1mb,biler dier offer korg nak buat login collecters user,pegilah buat.url fail yg korg download tu simpan pastu log out.paste url td dan download as free user,korg x perlu nak tunggu download tu habis,biler keluar download windows tekan cancel.korg dah dpt satu point dah.buat 9999 kali pastu korg dapatlah premium account.mmg cepat dan free…1mb for 1 rapidshare points,1 points =2 minutes or less..slamat mencuba🙂

    Komen oleh Saladin — Mei 22, 2008 @ 1:33 pm |Balas

  26. man,
    bagusla hang nyer petua..kalo ade mase try la idea hang..

    Saladin,

    Terima kasih atas info yg berguna itu. den harap, den pn dapat manfaat

    Komen oleh Idris Yussof — Mei 25, 2008 @ 8:11 am |Balas

  27. Assalmualikum .. aku punya streamyx 512kbps .
    Mula2 guna dulu , pergh .. laju gak ..
    lps tu dalam 2 bulan .. aaa .. macam kura2 ..
    aku dh modified aku punya firefox ..
    tp .. hmm sama jaaa .. tk da beza pown .. ish2 ..
    streamyx2 ..

    Komen oleh Aiman — Jun 3, 2008 @ 7:02 am |Balas

  28. terimakasih aiman atas komen anda

    Komen oleh Idris Yussof — Jun 3, 2008 @ 1:39 pm |Balas

  29. TMNUT tu memang slow, dan bukan murah pun…

    Ade sesiapa dah cuba Metrofon tak?
    Service mereka hanya tuk condo aje ke..??

    http://www.metrofon.com.my/residential.html

    I dah hantar email tanya pasal tu, hopefully diaorang reply dan i akan post kat sini..

    Komen oleh Ian — Jun 27, 2008 @ 9:17 pm |Balas

  30. #Ian

    Terima kasih atas keprihatinan. kalau dah dapat pape info, anda dialu-alukan utk kongsi di ruangan ini..

    Komen oleh Idris Yussof — Julai 9, 2008 @ 8:51 am |Balas

  31. Di penang warga penang akan dapat pakej dari penangphone 2mb dengan harga RM60 sebulan, di Thailand warga Thailand akan dapat pakej dari maxnet 2mb dengan harga 590bath @ RM59, kat Malaysia disebabkan TM tiada saingan sangat dia tawarkan harga lebih mahal dari orang lain. Patutkah ini berlaku? AKu doakan lesen yang dimohon oleh TNB untuk menawarkan perkhidmatan internet melalui kabel elektrik diluluskan. Di mana kelajuan internet dengan kabel elektrik adalah lebih laju dari kabel telefon.

    Komen oleh alfarabi2020 — Oktober 17, 2008 @ 3:27 pm |Balas

  32. TMNut memang paling lambat di dunia!!! …Pakai streamyx macam pakai dialup jugak! …Sebab tu sekarang saya pakai dialup…..tak pakai streamyx dah…..hehehe….lambatpun tapi taklah bengang giler….
    Ada sesiapa boleh jawab tak soalan ni: bila agaknya perkhidmatan internet di Malaysia ni (especially streamyx) , akan laju selaju negara-negara maju macam US,UK,Japan, at least pun macam Singapore…agaknya bila ya?…saya dah tunggu beberapa tahun…dok cam tu jugak…very very slow….mungkin satu abad lagi kot….

    Komen oleh One — November 3, 2008 @ 8:24 am |Balas

  33. #One

    Saya rasa, takdelah lembab melampau..okla jugak nk surfing dr dialup..tp bab muat turun mmg cam hampeh

    Komen oleh Idris Yussof — Disember 6, 2008 @ 3:10 am |Balas

  34. sampai sekrg pon tmNUT seperti dulu gak, lambat lagi. Siput pun boleh kejar

    Komen oleh Tanglinkon — April 19, 2009 @ 2:56 pm |Balas

  35. TM NUT…TM NUT…TM NUT…TM NUT…TM NUT…TM NUT…TM NUT…TM NUT…TM NUT…TM NUT…TM NUT…TM NUT…TM NUT…TM NUT…
    perkhidmatan = teramat2 lambat2 macam2 taik2( laju lagi cacing di pantat saya )

    bodoh iklan bukan main lagi cakap laju la bagus, rupa2nya lambat! nak membanggakan diri lagi tu di depan rakyat betul2 ndak tahu malulah orang tu. memalukan negara sendiri bodoh betul malaysial

    Komen oleh kaeny — Januari 11, 2010 @ 8:43 am |Balas

  36. aku pakai 1mb download movie 350mb tunggu 2hari…malaysia boleh

    Komen oleh tak tahan lagi — Julai 26, 2010 @ 5:08 pm |Balas

  37. Thanks for sharing such a fastidious thinking, paragraph is
    fastidious, thats why i have read it fully

    Komen oleh webcam models — Januari 28, 2013 @ 10:35 am |Balas

  38. Hello, I desire to subscribe for this weblog to take most up-to-date updates, so where
    can i do it please help.

    Komen oleh The web’s premiere DJ community — Mac 7, 2013 @ 10:29 pm |Balas

  39. Hello! Do you know if they make any plugins to help with
    Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing
    very good results. If you know of any please
    share. Cheers!

    Komen oleh http://www.1stwebdesigner.com — Mac 27, 2013 @ 9:23 pm |Balas

  40. Quality posts is the main to be a focus for the people to pay a visit the website, that’s what this website is providing.

    Komen oleh Cold Calling companies — April 10, 2013 @ 10:42 am |Balas

  41. Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to give
    a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading
    your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same topics?
    Thanks for your time!

    Komen oleh dubturbo — April 17, 2013 @ 10:28 am |Balas

  42. This excellent website certainly has all the information and facts I needed concerning this subject
    and didn’t know who to ask.

    Komen oleh Cube World Free Download! — Julai 19, 2013 @ 7:41 am |Balas

  43. Excellent blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
    I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
    Would you advise starting with a free platform
    like WordPress or go for a paid option? There are so
    many choices out there that I’m totally overwhelmed .. Any ideas? Thanks!

    Komen oleh Jasa SEO — Julai 21, 2013 @ 1:24 pm |Balas


Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

%d bloggers like this: