SenyumaNSedekaH – Hulurkan Ilmu Dengan Senyuman

Disember 17, 2007

Projektor lebih kecil dari ibu jari anda

large-lasersedge.jpg

MicroVision  dan  Motorola kini berganding bahu dalam usaha menghasilkan projektor yg sangat kecil ke dalam telefon bimbit prototaipnya. Microvision yg terlibat secara langsung dalam penyelidikan laser, paparan imej dan teknologi imbasan telah berjaya menghasilkan enjin paparan Picop yg mampu memaparkan paparan dari projektor bersaiz nano.

 main_embed.jpg

Dengan penghasilan projektor ini, pengguna boleh berkongsi gambar dan video rakaman dari telefon bimbit dengan lebih menarik iaitu paparan leih besar. Mungkin suatu hari nanti, anda boleh menonton perlawanan bola EPL beramai-ramai dengan hanya menggunakan telefon bimbit. Mungkin sebelum ini pun, telefon bimbit boleh digunakan untuk menonton TV, tetapi kepuasan mungkin kurang dengan skrin paparan yg agak kecil. Dengan telefon bimbit berprojektor  ini, ia adalah suatu yg mungkin dinanti-nantikan oleh pengguna seluruh dunia.

 

Microvision dalam penyelidikan ini, mempunyai teknologi yg terbaik sekali berbanding dengan pesaing-pesaingnya yg lain. Projek projektor ini tidak hanya tertumpu pada telefon bimbit, tetapi juga peranti lain seperti iPod, dan permainan Wii. Dan selain dari penghasilan teknologi pada telefon bimbit, Microvision juga terlibat dalam  penyelidikan lain iaitu paparan pada kenderaan, paparan boleh-pakai dan pengimbas Barkod.

 

Sumber lain.

The Uber-Review

The Mobile Weblog

 

 

12 Komen »

  1. Wah! tengok bola guna telefon bimbit ni boleh tak? hehe

    Komen oleh Aizat — Disember 17, 2007 @ 11:24 pm |Balas

  2. boleh2..tp kene tunggu hujung tahun 2008 kot.sebab masih lg prototaip, belum dijual lg.kalau xsilapla.

    Komen oleh Idris Yussof — Disember 18, 2007 @ 1:50 am |Balas

  3. helop! dah daftar ke kat 000webhost tu?

    kalo nak tau blog aku tu gune 000webhost, just beli domain name je ngan internet webhosting rm40.

    dengan hosting 000webhost tu ade macam2 kelebihan macam webhosting berbayar.
    250MB storage cukup untuk blog
    dan bandwidth 100GB/month memang best.
    sama macam hosting berbayar. boleh control blog kita secara full berbanding gune .wordpress.com

    nak tau macamana nak pasang blog ke?

    Komen oleh Aizat — Disember 18, 2007 @ 1:52 am |Balas

  4. Kalau nak tau macamane nak pasang blog boleh tengok e-book yang ditulis oleh Amanz.net
    http://amanz.org/dload/Panduan%20WordPress.pdf

    Komen oleh Aizat — Disember 18, 2007 @ 2:02 am |Balas

  5. belom2.nanti2 la.tp takut gak..tp lambat sket kot.sebab takot aku tak rajin menulis entri, nanti cam membazir la pulok..

    Komen oleh Idris Yussof — Disember 18, 2007 @ 3:10 am |Balas

  6. nice.. atasi masalah display terlalu kecik..
    pasni baru puas ati tgh movie kat hanset ^^

    Komen oleh rightbrainer — Disember 22, 2007 @ 1:37 pm |Balas

  7. wow! sungguh mengkagumkan!

    Komen oleh muzem — Disember 24, 2007 @ 12:44 am |Balas

  8. aiyooo… makan hati… satu lagi revolusi dalam penghasilan enpon yang akan buat orang gila…

    Komen oleh Arm — Disember 28, 2007 @ 2:49 pm |Balas

  9. itulah..aku rase nanti bile dah ,urah aku beli kot..sebab skrg ni aku tak puas ht lagi dgn kemajuan enset,xcukup puas..jd pakai hanset basic camera sudeh..

    Komen oleh Idris Yussof — Disember 30, 2007 @ 10:24 am |Balas

  10. wow kren abs tu, kapan berdarnya? jadi g sabr nih…

    Komen oleh Ricky — Mac 5, 2008 @ 2:14 am |Balas

  11. Excellent blog you have got here.. It’s hard to find quality
    writing like yours these days. I honestly appreciate people like you!
    Take care!!

    Komen oleh hotel rates — November 5, 2013 @ 12:58 am |Balas

  12. New websites allow anyone with an internet connection, a microphone,
    and a webcam to get their shot at stardom. You can see busty webcam girls and sexy blondes
    doing their thing in the kitchen, in the living room, and
    at the beach. Given that much of the action happens from the neck
    down, most web cam sex enthusiasts are happy with this set
    up.

    Komen oleh mfc free tokens — April 6, 2014 @ 1:13 pm |Balas


Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

%d bloggers like this: