SenyumaNSedekaH – Hulurkan Ilmu Dengan Senyuman

Disember 30, 2007

Komputer Kecil Berkuasa Rendah –> Aleutia

Pernah anda bayangkan sebuah komputer peribadi, dijana oleh solar? Kini sebuah syarikat,Aleutia yg ditubuhkan di London pd tahun 2006 telah mengeluarkan sebuah komputer mini(Mini PC) yg hanya menggunakan kuasa serendah 8 Watt. Selain itu, ia mungkin juga boleh bersaing dengan Makcik PC🙂. Ia menggunakan panel solar untuk menjana kuasa pada komputer tersebut atau dengan bateri yg bertahan 14 jam.

e1index.png
Butiran Mengenai komputer dari Aleutia ini.

Ape yg menarik ialah, ia adalah mudah-alih, murah dan mempunyai spesifikasi hampir penuh seperti sebuah komputer meja lengkap. Ia sesuai digunakan oleh profesional seperti pekerja bantuan kecemasan, dan mereka yg sentiasa bergerak dan merantau. Mereka yg tidak profesional juga sesuai menggunakan komputer ini. Sebenarnya, ia direka untuk mereka di kawasan pedalaman Afrika, supaya mereka juga mampu belajar sesuatu mengenai komputer dan menggunakannya kerana mereka tidak perlu melalui proses pembelajaran untuk meggunakan komputer ini.

Berikut ialah sebahagian dari spesifikasi komputer ini yg dikenali The E1 Desktop.

  • Prosesor: 200MHz x86 CPU, Memori: 128MB SDRAM, Kapasiti Ingatan: 1GB (termasuk kad Compact Flash), Bekalan Kuasa (US, UK, or EU).
  • 3 x port USB 1.1 (12Mbps kadar pemindahan), 1 x 10/100 port Ethernet , port VGA untuk sambungan skrin paparan LCD (menyokong resolusi sehingga 1280×1024)
  • Power consumption of 8W with CPU and SDRAM running at full speed. With external devices (USB CD Rewriter, USB-powered hard drive) power consumption rises to 11W.
  • Dimensi: 11.5cm (Lebar) x 11.5cm (Panjang) x 3.5cm (Tinggi).
  • RoHS Compliant.
  • Terpasang Sistem operasi Puppy Linux.
  • Perisian yg berfungsi seperti Microsoft Word dan Excel telah terpasang (Abiword dan Gnumeric).

6 Komen »

  1. uih…menarik nih..
    brape harga??
    tp spec dia xbrape bagus..utk run linux kuasa rendah je kot..hehe

    Komen oleh melayubuntu — Disember 31, 2007 @ 6:18 am |Balas

  2. Menarik lah.. Berapa harga dia ye??

    Komen oleh ZOOL — Januari 1, 2008 @ 6:53 am |Balas

  3. dalam soo pound kot..aku xbeape pasti..kalo mahal pn mgkin ni satu alternatif yg baik bg pengguna.

    Komen oleh Idris Yussof — Januari 1, 2008 @ 1:42 pm |Balas

  4. oleh kerana ko jarang update skrg…aku dah tag ko sbg hukuman…hahaha

    http://melayubuntu.blogspot.com/2008/01/tag-kongsi-link-berdasarkan-teori.html

    Komen oleh melayubuntu — Januari 5, 2008 @ 2:38 am |Balas

  5. Menarik2.

    Salam perkenalan dari Teratak Nurani…

    Komen oleh Azhar Ahmad — Januari 8, 2008 @ 1:40 pm |Balas

  6. wow…cambest je site awk ni. i’allah sy akan selalu dtg..ngee^_^

    salam kenal.

    Komen oleh nur'ain — Januari 12, 2008 @ 3:15 pm |Balas


Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: