SenyumaNSedekaH – Hulurkan Ilmu Dengan Senyuman

Disember 22, 2008

Pemain MP3 Kaset ….buatan China

Peminat muzik pasti memiliki pemain mp4 atau sekurang-kurangnya mempunyai pemain mp3 untuk dihidangkannya pada halwa telinga masing-masing. Oleh kerana amat meminati muzik, pasti ketika dalam kereta atau kenderaan 4 roda, mereka akan bawa sekali pemain muzik masing2 sama ada pemain mp4, cd, mp3 ataupun Ipod. Dan pasti juga dalam lubuk hati mereka

Jika anda mempunyai kenderaan beroda empat yg tidak memiliki set stereo generasi baru yg mempunyai pemain cd yg menyokong format mp3 ataupun yg mempunyai hab usb untuk mp3, anda tidak perlu risau kerana banyak ruang penyelesaiannya. Anda boleh pancarkan muzik anda ke pembesar suara stereo anda dengan pelbagai cara.

Salah satu caranya, bagi mereka yg agak minat gajet-gajet menarik, pasti pernah mendengar Pemancar FM, atau FM Transmitter. Prinsip bekerja bagi sesebuah pemancar FM ialah dengan memancarkan apa-apa punca muzik yg datang atau disambung pada pemancar FM ini dan kemudian ia dipancar keluar, sebelum set stereo kereta akan dapat mengesannya. Setelah itu, set stereo akan memainkannya seolah-olah, putaran radio yg dimainkan.

FM Transmitter

Contoh sebuah pemancar FM untuk kereta

Seperti gambar di atas, pemain mp3 boleh disambungkan dengan pemancar FM ini. Untuk dapatkan tenaga elektrik dalam kereta, pemancar FM ini boleh disambungkan melalui pencucuh rokok di dalam kereta.

Selain cara ini, terdapat cara lain yg boleh digunakan untuk melayan muzik di stereo kereta. Jika anda pernah mendengar, adapter kaset untuk kereta, ia adalah alternatif bg mereka yg berhasrat mendengar mp3, pemain Cd dan lain-lain sumber muzik di stereo lama kereta anda. Adapter ini sama fungsinya seperti pemancar FM, cuma ianya tidak menggunakan bateri kereta, ia bebrbentuk sama seperti kaset biase, yg membezakannya ialah, ia mempunyai keluaran sambungan untuk ke peranti lain. Biasanya kabel sambungan ialah 3.5 mm audio jek stereo dan ia dipasang seperti kaset biasa ke dalam slot kaset pada stereo kereta anda. Ia banyak dijual di pasaran, termasuk juga pasaraya seperti Tesco, Giant dan Carrefour.

Adapter Kaset untuk Stereo Kereta

Adapter Kaset untuk Stereo Kereta

Tapi adapter di atas agak melecehkan dan menggangu pemandangan dalam kereta dan melecehkan kerana perlu membawa  banyak peranti tambahan bersama untuk dimainkan dengan kaset adapter ini. Tetapi sebuah syarikat pemborong dari China, ChinaVasion telah membawa perubahan dengan inovasi terbaru dr pembekal mereka iaitu Pemain MP3 Kaset.

Pemain MP3 dan Pemain Kaset Diintegrasikan dalam satu

Pemain MP3 dan Pemain Kaset Diintegrasikan dalam satu

Pemain MP3 Kaset ialah pemain mp3 yg mempunyai rekabentuk sama dengan sebuah kaset biasa, dan dalam masa yg sama boleh bertindak sebagai kedua-dua peranan sekaligus. Ia boleh bertindak sebagai pemain mp3 atau sebagai kaset biasa tetapi memainkan fail mp3. Ia menggunakan memori melalui kad memori SD dengan kemampuan maksima ialah storan 2GB. baterinya terbina dalam, jadi anda tak perlu risau kerana ia boleh dicas menggunakan sambungan USB ke komputer seperti Pemain MP3 yg lain.

8 Komen »

  1. my email for fb & fs:
    laila.qsoul@gmail.com

    Komen oleh Laila — Disember 23, 2008 @ 1:29 pm |Balas

  2. okeh laila..yg fs dah add pun..fb je lom

    Komen oleh Idris Yussof — Disember 26, 2008 @ 3:36 pm |Balas

  3. actually..dlm fs..kite mmg ‘already friend’ larh…

    Komen oleh Laila — Disember 29, 2008 @ 1:20 am |Balas

  4. anda dpt tag & award…

    Komen oleh Laila — April 13, 2009 @ 11:40 am |Balas

  5. emm… dah lama x jenguk blog ni.. saya dah ada blog baru… kalu free.. jenguk laa ek..

    http://mediaseni.com/blog/

    Komen oleh luccadjiwa — Julai 6, 2009 @ 5:05 am |Balas

  6. salam.thanks for your post.
    Sila la lawat ke blog saya
    http://mdrushdan.wordpress.com

    p.s:saling bertukar-tukar link

    Komen oleh mdrushdan — September 29, 2009 @ 10:37 am |Balas

  7. Kak nak pergi mekah tahun ini. Tengah cari cara untuk rakam & dengar banyak doa2 dlm internet untuk dpasang dlm kereta yg ade sistem lame. Kak amat tertarik untuk mbaca blog anda tapi maslh kurang faham..maklumlah tiada pengatahuab IT. Tolobg pandu Kak camne pasang di sistem dlm kereta..dan alat camne yg sesuai tuk bawa ke mekah nanti…Tolong Kak ade sikit masa lagi tapi panduan anda amat berkesan Kak kamu nanti inshaallah… Kak sampai sekarang menawarkan perhidmatan streamyx sbb kerja di TM. Sesiapa nak bolih call/email pd rubytailor@yahoo.com 0133435833. Kalau anda menolong org kak juga teruja turut sama…

    Komen oleh ruby — September 15, 2010 @ 1:24 am |Balas

  8. here more cool electronics http://www.allinmini.com

    Komen oleh ciclian — November 28, 2015 @ 8:53 am |Balas


Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

%d bloggers like this: